Donder en bliksem in Sluuspoort

Het lijkt tegenwoordig wel of de natuur steeds vaker van slag is. Stormen, sneeuwval, hitte en overstromingen, keer op keer wordt het dagelijkse nieuws er door bepaald.

De media staan bol van de hitterecords. Strenge winters die in de vorige eeuw nog regelmatig voorkwamen, lijken nu niet meer mogelijk. In deze lezing reizen we door de tijd vanuit het verleden naar het heden. We blikken terug op de barre winters uit de vorige eeuw. Het was de tijd waarin men met auto’s over de Zuiderzee reed en van de roemruchte Elfstedentochten. Herinnert u zich nog de beelden van de sneeuwstorm die in ‘79 Noord-Nederland teisterde?

Ook de zware novemberstorm van 1972 komt in beeld. Tv-antennes waaiden van de daken en miljoenen bomen gingen omver. De stormvloed die Zeeland in 1953 trof was de rampzaligste in honderden jaren. Daarna werd het Deltaplan opgesteld, waardoor de dijken nu een stuk hoger zijn. Toch blijft de steeds sneller stijgende zeespiegel een bedreiging vormen.

En dan... de droge zomers van 2018, 2019 en 2020. De gevolgen voor natuur en landbouw zijn groot. Voor het eerst sinds het begin van de metingen wordt de 40-gradengrens in ons land overschreden. Maar ook elders sneuvelen de temperatuurrecords. De klimaatverandering wordt steeds duidelijker zichtbaar in het dagelijks leven.

Moeten we ons echt zorgen gaan maken of valt het allemaal wel mee? Wat is er allemaal van waar en hoe zit het precies met die steeds hogere CO2 concentraties? Het zijn slechts enkele vragen die Kuiper steeds vaker te horen krijg.

Het weer is een bron van mooie en soms ook heftige verschijnselen, waarbij de klimaatverandering een steeds zwaarder stempel gaat drukken op de maatschappij.

Als KNMI-meteoroloog heeft Kuiper tientallen jaren het weer als dagelijks werk gehad. In deze presentatie schetst hij  een beeld van al die bijzondere zaken die nu spelen en die in de toekomst mogelijk aan de orde komen.

Donderdag 17 maart 2022 - Sluuspoort - Aanvang 19:30 uur - Entreeprijs € 9,- (incl. koffie/thee)

Vooraf reserveren is gewenst. Dit kan aan de balie van Sluuspoort, telefonisch via 038-3866555 of via mail: info@sluuspoort.nl (met vermelding van het aantal personen).Artikel aangepast op Woensdag 8 september 2021.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?