Hét verhaal van Zwartewatersklooster en de ridders

27 juli 1227: bij Ane (tussen Gramsbergen en Coevorden) vond een veldslag plaats tussen een groot bisschoppelijk leger en een Drents leger van ridders en boeren. De bisschop en meer dan 400 van zijn ridders en soldaten kwamen om het leven. Van de gesneuvelden werden er 145 begraven bij wat nu Zwartewatersklooster heet. Maar waar? Prof. Mees te Velde komt hierover vertellen in Sluuspoort op dinsdag 5 oktober. Deze boeiende avond begint om 20:00 uur, Sluuspoort is open vanaf 19:30 uur. De entree bedraagt € 9,00 (incl. koffie/thee).

Het is al jaren een sterk verhaal: in Zwartewatersklooster bij Zwartsluis schijnen 149 ridders begraven te liggen. Het waren commandanten die sneuvelden tijdens de Slag bij Ane. "Geen broodje aap of een legende. Het is een feit, gestoeld op tal van middeleeuwse bronnen. Geen twijfel mogelijk."

Dat zegt Mees te Velde uit Hasselt, secretaris van de stichting Erfgoed Zwartewatersklooster. Hij is oud-hoogleraar kerkgeschiedenis, kerkrecht en gemeenteopbouw en voormalig rector en voorzitter van het College van Bestuur van de Theologische Universiteit.

De ridders liggen er, de vraag is alleen waar? Wetenschapper Te Velde is wars van bewijzen bij een stelling te zoeken. Nee, er zijn volgens hem vele middeleeuwse bronnen die aangeven dat de ridders er rusten, met naam en toenaam. Drie jaar geleden werd er gezocht bij een kolk op een plek die al eeuwen in de volksmond 'de oude begraafplaats' heet en er werden 'verstoringen' in de bodem aangetroffen die op een mogelijke begraafplaats zouden wijzen. "Ik zeg niet dat het daar is, maar ik weet zeker dat ze in de buurt begraven liggen, want Zwartewatersklooster was de spil in een netwerk dat tot ver in Salland, tot in Groningen en Friesland reikte. Te Velde zoekt het allemaal uit.

Artikel aangepast op Woensdag 25 augustus 2021.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?