GEANNULEERD - Bevlogen Weihnachts-avond met Marcel ZwitserIVM DE AANGESCHERPTE CORONAMAATRGELEN IS DEZE ACTIVITEIT GEANNULEERD.

In een periode waarin de traditionele kooravonden en kerstzang onmogelijk zijn geworden, hebben Schoonewelle en SAKZ gemeend de muziekliefhebbers toch een kerstavond te moeten bezorgen. Hiervoor is een beroep gedaan op musicoloog Marcel Zwitser uit Hasselt. Dinsdag 14 december komt hij naar Sluuspoort om er, op de voor hem karakteristieke bevlogen manier, het een en ander uit de doeken te doen over het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach. Deze boeiende (muziek)avond begint om 20:00 uur, Sluuspoort is open vanaf 19:30 uur. De entree bedraagt € 9,00 (incl. kopje koffie of thee).

Kerstmuziek is er te kust en te keur, maar voor menig Nederlander is het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach toch de kerstmuziek bij uitstek. Bachs Weihnachtsoratorium bestaat uit een zestal cantates die voor het eerst werden uitgevoerd rond de jaarwisseling 1734/35 van Eerste Kerstdag tot en met Driekoningen.

Musicoloog Dr. Marcel S. Zwitser (in 2012 gepromoveerd op een onderzoek naar de invloed van de lutherse pneumatologie op Bach) komt vertellen wat het bewaard gebleven autograaf van Bach ons leert over Bachs werkwijze als componist en hoe inzicht in lutherse theologische literatuur uit de barokke periode ons helpt Bijbels-theologische symbolieken in Bachs oratorium te traceren. Het wordt een avond met prachtige kerstmuziek, muziekhistorische achtergronden en theologische vergezichten.

Vanaf het begin van zijn loopbaan als docent muziekgeschiedenis had Marcel Zwitser de ambitie de diepgang van een universitair college te combineren met de vitaliteit van theater. Het terugkerende refrein in cursusevaluaties is de waardering voor zijn inhoudelijke kennis van zaken, gekoppeld aan het aanstekelijke enthousiasme. Of hij het nu heeft over Bach en de lutherse kerkmuziek, de muziekstad Wenen of de romantische Russische muziek – om zijn grote muzikale liefhebberijen te noemen – of een ander onderwerp, steeds raken luisteraars in de ban van deze bevlogen verteller.

www.marcelzwitser.nl

Artikel aangepast op Donderdag 19 augustus 2021.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?