Sluuspoort/Museum Schoonewelle weer vijf dagen per week geopend

Sinds dinsdag 23 juni zijn bezoekers weer welkom in Sluuspoort en Museum Schoonewelle. Na een voorzichtige start, inmiddels ook weer vijf in plaats van drie dagen per week. Bezoekers zijn welkom op maandag van 13:30 tot 17:00 uur en van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur. Reserveren is niet meer nodig.

Tegelijkertijd is op de tweede verdieping van Sluuspoort de nieuwe wisselexpositie van start gegaan. Met als titel ‘Opgezet voor u’ is een expositie ingericht met als ondertitel ‘Schoonewelle pakt uit’. Dit verwijst naar de invulling met een brede presentatie van wat er tot nu toe allemaal in het depot van het museum te zien was. Of eigenlijk dus niet te zien was.

Vooruitlopend op deze expositie zijn alle geprepareerde dieren uit de museumcollectie van Schoonewelle onder handen genomen, ontsmet en mooi gemaakt. Dat maakt dat ze het depot kunnen verlaten en een plekje kunnen innemen op de expositievloer. Preparateur Johan Hagens heeft het opzetten van de expositie voor zijn rekening genomen. Daarmee geeft hij een dubbele invulling aan de titel. Immers, als preparateur is hij al enkele decennia lang verantwoordelijk voor het prepareren oftewel het opzetten van de dieren die nu de expositie invulling geven.

Om de corona-richtlijnen te hanteren zijn ook in de expositiezaal de nodige maatregelen genomen. Zo worden bezoekers geacht de aangegeven looproute te volgen. Die maatregelen zijn vanzelfsprekend in alle ruimten van Sluuspoort van toepassing. Daartoe zijn onder meer routepijlen en plexiglasplaten aangebracht. Wie Sluuspoort/Museum Schoonewelle wil bezoeken mag er op rekenen dat de medewerkers het ‘klachtenprotocol’ doornemen. Dat er bij de entree tevens de mogelijkheid is om de handen te ontsmetten spreekt voor zich. Bezoekers kunnen ook inkopen doen in de museumwinkel en in het museumcafé kan een korte pauze worden gehouden onder het genot van een kopje koffie of thee. Sluuspoort 1, de rondvaartboot van Sluuspoort, komt deze zomer definitief niet in de vaart.

Artikel aangepast op Maandag 13 juli 2020.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?