icon Bedrijven / organisaties

De klompen van Berthus Klomp

Schoonewelle heeft de grootste verzameling sierklompen van Nederland die gemaakt zijn door één klompenmaker. Deze kunstzinnige producten zijn gemaakt door Berthus Klomp uit Zwartsluis, die in 1964 overleed. Hij wordt wel de Rembrandt onder de klompenmakers genoemd. Zijn klompen pronken in musea wereldwijd. Berthus Klomp beeldde op een gegeven moment zelfs complete verhalen uit op de klompen. Zo maakte hij het lijdensverhaal van Jezus op klompen van een halve meter lang. In het gemeentelijk museum van Zierikzee staan klompen met daarop afgebeeld de watersnoodramp van 1953.

Een bezoek aan Museum Schoonewelle is een unieke ervaring en leuk voor alle leeftijden.

Meer exposities

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?