icon Bedrijven / organisaties

Blijf bij de Tijd

“Blijf bij de Tijd” is een expositie die u de samenhang laat zien van het leven op aarde en de invloed van het heelal. Het grote heelal en het kleine grassprietje; alles heeft met elkaar te maken!

U wandelt langs verschillende tijden en landschappen. In het begin is het donker, waar het daglicht ontbreekt en daarna volgt het heelal met een sterrenhemel. Vervolgens komt u bij de “zon”. Rondom onze zon draaien allerlei enorme brokstukken steen. Sommige van deze planeten zijn heel mooi en veelkleurig. Maar één planeet is precies goed voor de mens.

U wandelt weer verder naar de koude periode. Doordat de aarde steeds anders staat ten opzichte van de zon, hebben wij het verschil in dag en nacht, de seizoenen en de warme en koude perioden (ijstijden).

Daarna wordt het wat warmer, u wandelt langs de toendra, de “ijle bossen” of taiga en vervolgens komt u bij het “gematigde bos”. Het bos zoals wij dat hier kennen met de beuk, eik en iep; en het wordt nog warmer. U komt bij de woestijn, waar de dieren onder de grond leven en zich alleen ’s nachts laten zien.

Dan gaan we naar het ontstaan Nederland met het landschap van toen en nu. Een echt rivierenland. En omdat het klimaat steeds verandert, verandert ook de verspreiding van planten en dieren op onze aardbol. Sommige soorten verdwijnen en andere komen juist hier.

Alles blijft bij de tijd!

Een bezoek aan Museum Schoonewelle is een unieke ervaring en leuk voor alle leeftijden.

Meer exposities

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?