iconBedrijven / organisaties

Ontdek Museum Schoonewelle

Museum Schoonewelle is hét museum voor Natuur en Ambacht van Noordwest Overijssel en heeft meerdere vaste- en wisselexposities die allemaal de moeite waard zijn om te bezoeken. Het museum is het gehele jaar geopend. U kunt het museum bezoeken mét of zonder museumgids.

U start met koffie of thee en iets lekkers in de theetuin, daar vertelt de gids u iets over het ontstaan van Sluuspoort/ Museum Schoonewelle. Daarna gaat u samen met de museumgids naar de Schoonewelle Naturaliën en de expositie over de geschiedenis van Zwartsluis.

Een bezoek aan Museum Schoonewelle is een unieke ervaring en leuk voor alle leeftijden. Nergens in de Kop van Overijssel is het namelijk mogelijk om zo’n grote naturaliën collectie bij elkaar te zien. Deze bekende Schoonewelle collectie is permanent te zien. Daarnaast is er de thema-expositie “Blijf bij de tijd” een expositie die nieuwsgierig maakt en alle elementen van het leven laat zien, van hemellichamen tot aan het leven op aarde. Ook zijn er exposities m.b.t. kunst, cultuur, historie en ambacht.

Sinds 2012 is het museum gevestigd in Sluuspoort in het centrum van Zwartsluis. Tevens zijn in Sluuspoort gevestigd: Wereldwinkel, Tourist Info, Rabobank, Historische Vereniging, Infopunt Nationaal Park Weerribben-Wieden en Nationaal Landschap IJsseldelta. Het museum beschikt ook over een museumwinkel.

De duur van het arrangement is ca. 2 uur. Indien er tijd genoeg is (en in het vaarseizoen) kunt u een rondvaartje maken met de Sluuspoort 1. De rondvaart is gratis, een vrije bijdrage is welkom. Bij het wisselen van de ene expositie naar de andere krijgt u een 2e kop koffie of thee.

Inlichtingen: 038-3866555 of reserveringen@sluuspoort.nl

Op ons arrangement zijn de volgende algemene- en reserveringsvoorwaarden van toepassing.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?