Unieke rondleiding in gemaal Zedemuden

Sluuspoort en Gemaal Zedemuden hebben de handen ineen geslagen. Zij bieden belangstellenden op woensdag 20 en woensdag 27 oktober de kans op een unieke rondleiding door gemaal Zedemuden. 

Gemaal Zedemuden vormt een belangrijke schakel in het waterbeheer in de stroomgebieden van Meppelerdiep en de Overijsselse Vecht. Een gebied van ruim 92.000 hectare. In het gemaal staan drie pompen met een waaierdiameter van 3,6 meter en een totale pompcapaciteit van 124 m3 per seconde. Dit houdt in dat het gemaal in één minuut 7.440 m3 water kan verpompen: de inhoud van drie Olympische zwembaden. Hiermee is Zedemuden het op een na grootste gemaal van Nederland. Alleen het gemaal IJmuiden heeft een grotere pompcapaciteit.

Normaal gesproken worden er geen rondleidingen gegeven in het gemaal. Tijdens de Herfstvakantie wordt hierop een uitzondering gemaakt om in aansluiting op de populaire ‘4 sluizenroute’ de belangrijke rol te onderstrepen die de ligging van Zwartsluis heeft op een kruispunt van waterwegen. De medewerkers van Gemaal Zedemuden en Sluuspoort wijzen er wel op dat het gemaal niet rolstoeltoegankelijk is. Personen die minder goed ter been zijn moeten er rekening mee houden dat voor hen de rondleiding niet in z’n geheel te volgen zal zijn.

De rondleidingen vinden op beide woensdagen plaats van 10:00 tot 10:30 uur, van 10:45 tot 11:15 uur en van 11:30 tot 12:00 uur. Belangstellenden dienen vooraf te reserveren bij Sluuspoort. Voorafgaand aan het bezoek aan gemaal Zedemuden kan het deelnamebewijs voor de rondleiding dan worden afgehaald bij Sluuspoort. De deelnamekosten zijn vijf euro per persoon. Bij dit bedrag is niet alleen de rondleiding door gemaal Zedemuden inbegrepen, maar ook (vrijblijvende) deelname aan de ‘4 sluizen-route’. Ook deze leuke (wandel)route kent beide ochtenden een extra invulling, omdat op elke sluis een gids aanwezig is om informatie te geven over de betreffende sluis.

Op zowel 20 als 27 oktober is Sluuspoort al geopend vanaf 9:30 uur, zodat iedereen die zich voor de rondleidingen heeft aangemeld het deelnamebewijsruim op tijd kan afhalen. Vanzelfsprekend kan dit ook al op een eerder moment.

Reserveren voor de rondleidingen is mogelijk bij de balie van Sluuspoort, telefonisch via 038-3866555 of via mail: info@sluuspoort.nl

Vermeld bij opgave de datum en het tijdstip waarop u wilt deelnemen.

Artikel aangepast op Maandag 11 oktober 2021.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?