Demonstratie Sieraden uit de natuur

Mooie voorwerpen uit de natuur, met respect voor het milieu, omtoveren tot fraaie sieraden. Dat is wat Marian de Graaf-Posthumus uit Wanneperveen graag doet. Hoe ze dat precies doet komt ze zaterdagmiddag 13 november in Sluuspoort laten zien. Belangstellenden zijn welkom van 14:00 tot 16:00 uur. De entreeprijs bedraagt vijf euro, incl. koffie, thee of limonade.

Marian schrijft op haar website: ‘Buiten treffen we vaak verlaten slakkenhuisjes, schelpen, bijzondere stenen, stukjes hout of schors aan. Ik tracht zulke vaak schitterend mooie voorwerpjes te bewerken tot opvallende sierobjecten’. Ze maakt al jaren sieraden van allerlei voorwerpen die ze zo in de natuur vindt. De laatste tijd raakt ze wel meer en meer gespecialiseerd in het bewerken van slakkenhuisjes, uit haar eigen verzamelde voorraad, in opdracht of op verzoek van klanten. Want de sieraden die ze maakt, verkoopt ze ook. De opbrengst daarvan gaat geheel naar haar favoriete goede doel, de Stichting Downsyndroom (SDS) in Meppel.

Marian’s sieraden werden uitgebreid besproken in het februari-nummer van 2019 van Landleven. Het stond daar in de rubriek ‘Creatief bezig’ onder de naam ‘Kunstig met slakkenhuisjes’. En meer informatie is er uiteraard ook op haar website te vinden: http://www.sieradenuitdenatuur.nl/

In de Sluuspoort zal Marian eerst vertellen hoe en waar ze voorwerpen van haar interesse vindt. Zelf ook IVN-Natuurgids zal ze haar gehoor ‘meenemen’ op struintochten in de omgeving. Ze is goed bekend in het achterland van de Sluuspoort en het NP Weerribben-Wieden. Daarna zal ze voor de zaal het priegelwerk, want dat is het, aan de belangstellenden laten zien. Daarbij werkt ze zelf onder een vergrotende lamp. Ze brengt haar verfjes op met een speld. Echt werken op de millimeter! Ze zal duidelijk laten zien wat alle verschillende toepassingsmogelijkheden zijn op glazen, lampen, bekers, kleding en leer, laarzen, maar ook op hout, op vuurstenen en uiteraard op schelpen en slakkenhuizen.

Artikel aangepast op Vrijdag 10 september 2021.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?