Het geheim van de Staphorster klederdracht

Mijn naam is Grietje Akkerman. Ik ben een geboren en getogen Staphorster. Ik was 6 weken oud toen ik de klederdracht aan kreeg. Tot 2003 heb ik het dagelijks gedragen nu alleen nog op zondag naar de kerk.

Ik mag graag vertellen over de klederdracht en de tradities die erbij horen. De kleding vanaf de geboorte, waaraan kun je in de kleding zien dat het een jongen of een meisje is, het verschil in de verschillende fases van de rouw, dat ga ik u allemaal vertellen.

Ik ga me van de daagse kleding omkleden in de kerkkleding zodat u weet wat daar allemaal bij komt kijken.

Wanneer er tijd over is ga ik nog wat verhaaltjes/ anekdotes vertellen in de streektaal.

Dinsdag 18 januari 2022 - Sluuspoort - 20:00 uur - Entreeprijs: € 9,- (incl. koffie/thee)

Artikel aangepast op Woensdag 8 september 2021.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?