GESLOTEN t/m 19/01/2021 - Bijzondere ‘wintergasten’ bij Museum Schoonewelle

Update 15/12/2020 - In verband met de nieuwe coronamaatregelen is Sluuspoort/Museum Schoonewelle gesloten tot en met dinsdag 19 januari 2021


In de coronamaanden die achter ons liggen heeft Museum Schoonewelle zich beperkt tot de presentatie van de vaste collectie en de bescheiden wisselexpositie ‘Opgezet voor u’ die was in gericht met ‘schatten’ uit de opslag van het museum. Intussen is binnen de muren van het museum besloten om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar om voor de wintermaanden een nieuwe wisselexpositie in te richten. Begin november is daar een start mee gemaakt. De museummedewerkers en de exposanten hebben, vanzelfsprekend met inachtneming van alle coronavoorschriften, hard gewerkt aan de opzet van de ‘Spectaculaire wintertentoonstelling’. 

Aan de titel zal het niet liggen; die belooft veel goeds. Datzelfde geldt voor de goede bedoelingen en dat betekent dat de expositie meteen te zien is nadat er ‘groen licht’ werd gegeven en de musea vanaf 19 november weer open zijn. De tentoonstelling op de tweede etage van Sluuspoort past bij dit winterseizoen en een groot deel van het gebouw verkeert dan ook in wintersfeer. Er zijn twee belangrijke pijlers. De eerste betreft een gemeente-brede deelname van drie kunstenaars en hun inbreng wordt aangevuld met de tweede pijler. Dat zijn de inzet van karakteristieke naturalia oftewel echte wintergasten én prachtige (natuur)foto’s van Roel Hoeve uit Vollenhove.

Sfeer voelbaar
De driekunstenaars uit eigen gemeente zijn Joke Plomp uit Hasselt, Marinus Burgmeijer uit Genemuiden en Frederik Weijs uit Zwartsluis. Met hun altijd prachtige werken spelen ze in op de mooiste kanten van de winter. Misschien moeten we het in de natuur opnieuw missen in de winter van 2020/2021, maar in Museum Schoonewelle is het er volop: sneeuw en ijs en alles wat daarbij hoort. En wie zichzelf verplaatst in deze schilderijen voelt vanzelf de kou en de soms gure oostenwind. En beleeft de sfeer die dat met zich meebrengt, vaak zelfs onder een mooie strakblauwe hemel. Winter pur sang. De sfeer wordt bovendien extra luister bijgezet dankzij de medewerking van bloemsierkunstenaar Albert Greveling. Hij heeft prachtige objecten gemaakt die letterlijk voor leven zorgen op de expositie.

Dichtbij huis
Wat betreft de naturalia zijn wintergasten van stal gehaald: de gans in haar vele verschijningsvormen en datzelfde geldt voor de eend. Maar ook sneeuwgors of ijsgors, de ruigpootbuizerd of de sneeuwuil ontbreken niet. Naast soorten die hier te gast zijn in de winter komen er ook wat bij die hier ’s winters niks meer te eten vinden, zoals de meeste weidevogels en insectenetertjes die tussen het bladergroen verscholen leven. Maar ook de geheimzinnige Wespendief en Bijeneter. En de foto’s van Roel Hoeve maken het beeld compleet. Dus wie de winter wil beleven moet de komende tijd (als het museum open mag zijn) in Museum Schoonewelle zijn.

Zeker in een periode waarin we met elkaar gemaand worden niet teveel reisbewegingen te maken, is het een unieke kans om in eigen woonplaats, gemeente of regio er toch even op uit te gaan. Om op een bijzondere wijze te genieten van datgene wat die woonplaats en gemeente en haar inwoners de regio te bieden hebben.

De wintertentoonstelling van Museum Schoonewelle duurt tot en met zaterdag 27 februari 2021.

Wie een bezoek wil brengen moet vooraf reserveren via 038-3866555 of via info@sluuspoort.nl

Artikel aangepast op Donderdag 19 november 2020.

iconHerleef de geschiedenis

De geschiedenis van ons pittoreske dorp brengt ons terug naar eind 14de eeuw. Toen was in een rechterlijk stuk sprake van een stuk land, gelegen bij “der Swarten Sluys”.

Hoe Zwartsluis zich in ruim zes eeuwen van enkel een strategische locatie tot begeerd watersportdorp ontpopte? Dat smeuïge verhaal laten we graag over aan onze enthousiaste mensen van Historische vereniging.

Ervaar het

iconOver Zwartsluis

Nostalgie aan het Zwartewater. Sinds jaar en dag is Zwartsluis onlosmakelijk verbonden met het water. We staan niet voor niets bekend om onze schitterende jacht- & scheepswerven en de omliggende natuurparken.

Maar dat is lang niet alles, Zwartsluis biedt meer. Wat te denken van een rustieke woonomgeving, een historische dorpskern, gezellige horeca en actieve sportverenigingen. Voor ieder wat wils!

Wat wil jij doen?