icon Agenda

WO II-lezing: Dwangarbeid in Staphorst

  • Donderdag 25 april 2024
  • Sluuspoort

Gert Jan Westhoff uit Genemuiden is donderdag 25 april in Sluuspoort Zwartsluis. Hij verzorgt er een WO II-lezing, waarin de werkkampen in Staphorst en Rouveen centraal staan. De avond begint om 19:30 uur, Sluuspoort is open vanaf 19:00 uur. De entree bedraagt 8 euro. In dat bedrag is een kop koffie of thee inbegrepen.

Conrad, Beugelen en Het Wijde Gat, dat zijn de namen van de voormalige werkkampen in Staphorst en Rouveen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ze gebruikt bij de deportatie van de Joden.
Westhoff neemt de bezoekers in zijn lezing mee naar een van de meest dramatische episodes uit onze geschiedenis, waarbij wordt uitgelegd hoe de Staphorster kampen passen in de brede context en systematiek van de Jodenvervolging in Nederland. 

In januari 1942 worden honderden joodse mannen gedeporteerd naar werklozenkampen in het oosten van Nederland. Eerst vanuit Amsterdam, maar enkele maanden later komen ook Joden uit onder meer Den Haag, Groningen, Assen, Steenwijk en Zwartsluis naar de werkkampen in Staphorst en Rouveen. In totaal worden er in die beide plaatsen 344 mannen ondergebracht, waar ze worden ingeschakeld bij het zware ontginningswerk.

Het dieptepunt in de geschiedenis van de kampen is de wegvoering van de joden in de vroege morgen van 3 oktober 1942. Alle werkkampen in Oost-Nederland worden op die dag leeggehaald. 


Meer informatie?

iconWat is er nog meer te doen?

vanaf 11 apr
Expositie 'Het DNA van Zwartsluis'

Expositie 'Het DNA van Zwartsluis'

Permanente expositie Sluuspoort
vanaf 22 jan
Kleurrijke expositie in Museum Schoonewelle

Kleurrijke expositie in Museum Schoonewelle

22 januari t/m 20 april 2024 Museum Schoonewelle
vanaf 27 feb
Workshop Veilig online bankieren

Workshop Veilig online bankieren

27 februari en 5 maart 2024 Sluuspoort
Bekijk alle activiteiten