icon Agenda

Kievitsbloemen 'plukken' met Albert Corporaal

  • Woensdag 20 maart 2024
  • Sluuspoort

Albert Corporaal, geboren in Zwartsluis en woonachtig in Hasselt, is dé nationale kenner van de Kievitsbloem. De prachtige bloem die in het voorjaar slechts kort bloeit in de uiterwaarden van het Zwarte Water en die voor velen tot de verbeelding spreekt. Er wordt zelfs wel beweerd dat het wapen van Zwartluis ontleend is aan deze unieke en zeldzame 'tulp'.

Albert Corporaal is ook nog eens de voorzitter van het bestuur van Museum Schoonewelle. En vorig jaar is van zijn hand een interessant boek verschenen over de Kievitsbloem. Dan wordt het een kwestie van 1+1=2 en dat betekent dat Albert op woensdag 20 maart gast is in zijn 'eigen' Sluuspoort om er een ongetwijfeld boeiende avond te verzorgen over 'zijn' Kievitsbloem. Iedere natuurliefhebber wil dit meemaken en is welkom. De lezing begint om 19:30 uur, Sluuspoort is open vanaf 19:00 uur. De entree inclusief een kop koffie of thee is acht euro.

Wat Albert zijn leven lang al bezighield was de vraag ‘waarom leven organismen steeds op een bepaalde plek en niet ook ergens anders?'. Zo stelde hij de Wilde Kievitsbloem die vraag ook en hij schreef er een boek over (verkrijgbaar bij Sluuspoort). Albert ontrafelde waarom die mooie, ondersteboven bloeiende ‘tulp’ het in de uiterwaarden van het Zwarte Water zo goed doet. Bij nader inzien heeft de soort hier de wind in de rug, zijn er geregeld overstromingen en kunnen insecten deze plant goed bestuiven. De ‘kabloem’ heeft daar baat bij, want dan wordt ze vrijwel niet ziek. Proeven met aardappels toonden zelfs aan dat het voorkomen van meer ziekten zeer vermoedelijk aan insectenbezoek te danken is…..en daar moeten we van leren is het parool van Albert, die zijn lezing opluistert met vele fraaie 'plaatjes'.

Meer informatie?

iconWat is er nog meer te doen?

vanaf 11 apr
Expositie 'Het DNA van Zwartsluis'

Expositie 'Het DNA van Zwartsluis'

Permanente expositie Sluuspoort
vanaf 22 jan
Kleurrijke expositie in Museum Schoonewelle

Kleurrijke expositie in Museum Schoonewelle

22 januari t/m 20 april 2024 Museum Schoonewelle
vanaf 27 feb
Workshop Veilig online bankieren

Workshop Veilig online bankieren

27 februari en 5 maart 2024 Sluuspoort
Bekijk alle activiteiten