icon Agenda

GEANNULEERD - Zwitser over Bachs Weihnachtsoratorium

  • Dinsdag 14 december 2021
  • Sluuspoort

IVM DE AANGESCHERPTE CORONAMAATRGELEN IS DEZE ACTIVITEIT GEANNULEERD.

In een periode waarin de traditionele kooravonden en kerstzang onmogelijk zijn geworden, hebben Schoonewelle en SAKZ gemeend de muziekliefhebbers toch een kerstavond te moeten bezorgen. Hiervoor is een beroep gedaan op muziekwetenschapper Marcel Zwitser uit Hasselt. Dinsdag 14 december komt hij naar Sluuspoort om er, op de voor hem karakteristieke bevlogen manier, het een en ander uit de doeken te doen over het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach. Deze boeiende (muziek)avond begint om 20:00 uur, Sluuspoort is open vanaf 19:30 uur. De entree bedraagt € 9,00 (incl. kopje koffie of thee). Voor het bijwonen van deze avond is een coronatoegangsbewijs vereist.

Kerstmuziek is er te kust en te keur, maar voor menige Nederlander is het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach toch de kerstmuziek bij uitstek. Bachs Weihnachtsoratorium bestaat uit een zestal cantates die voor het eerst uitgevoerd rond de jaarwisseling 1734-35 van Eerste Kerstdag tot en met Driekoningen.

Musicoloog Dr. Marcel S. Zwitser komt vertellen wat het bewaard gebleven autograaf van Bach ons leert over Bachs werkwijze als componist. En over hoe inzicht in lutherse theologische literatuur uit de barokke periode ons helpt Bijbels-theologische symbolieken in Bachs oratorium te traceren. U bent uitgenodigd voor een avond met prachtige kerstmuziek, muziekhistorische achtergronden en theologische vergezichten. .

Vanaf het begin van zijn loopbaan als docent muziekgeschiedenis had Marcel Zwitser de ambitie de diepgang van een universitair college te combineren met de vitaliteit van theater. Of hij het nu heeft over Bach en de lutherse kerkmuziek, de muziekstad Wenen of de romantische Russische muziek – om zijn grote muzikale liefhebberijen te noemen – of een ander onderwerp, steeds raken luisteraars in de ban van deze bevlogen verteller.

Foto(c)Marcel Zwitser

iconWat is er nog meer te doen?

vanaf 1 jul
4 Sluizen-wandelroute

4 Sluizen-wandelroute

Dagelijks Sluuspoort
vanaf 16 okt
Expositie Wildlife in Museum Schoonewelle

Expositie Wildlife in Museum Schoonewelle

16 oktober - 31 maart 2022 Museum Schoonewelle
9 dec
GEANNULEERD - Voorstelling Steigerjunkie

GEANNULEERD - Voorstelling Steigerjunkie

Donderdag 9 december 2021 Sluuspoort
Bekijk alle activiteiten